Projekt Baltic Fish

Rädda Lumparn och Ålands fiskare medverkar i det interregionala projektet Baltic Fish som ägs av John Nurminens stiftelse och finansieras av Baltic Sea Action Planfonden. Rädda Lumparn vill genom sitt medverkande öka intresset för att använda smartfisk (t ex braxen) i matlagningen. Det medför att vi tar upp näring ur vattnet, samtidigt som vi får en lokalproducerad råvara. 

Bakgrund

Braxen är den smartfisk, en underutnyttjad art som står i centrum för projektet. Vi kan visa att det är möjligt att äta upp en del av miljöproblemet. Det finns gott om braxen och vittnar om den obalans östersjön befinner sig i. Att det finns mycket av braxen ger oss också möjligt att ha tillgång till en fantastisk råvara. I projektet har det fiskats upp över 2 ton braxen som förädlats till en mycket användbar färs. Denna frysprodukt kan nu användas till att i storkök och restaurang förvandlas till läckra måltider för barn, unga och äldre. Varför inte satsa på “street food” - fiskburgare till ungdomarna?

Projektets första synliga aktivitet

Att göra Ålands godaste braxen-burgare är en rolig tävling mellan ungdomar på Åland. Projektets kock, Fredrik Engström har besök flera skolor och introducerat färsen och gjort fiskburgare tillsammans med matlagningsintresserade tonåringar. Nu kommer några av dem att göra upp vem som gör den godaste braxen-burgaren i Sjökvarteret den 18.9 kl 14-16. PlÅpp Åpp evenemang nr 40 under Skördefesten. Kl 16 tillkännages vinnaren. På samma scen avslöjas även vinnaren av årets hållbara skolkock, en tävling som arrangeras av Ålands Marthadistrikt. Bästa braxen-burgaren utses av en eminent jury som följer regelverket i ÅM i Hamburgare. Vår jury är fjolårets vinnare i hamburgar ÅM: Simon Eriksson, Oscar Lindholm. I juryn sitter också Anna Perokorpi, kökschef Ålands gymnasium, Tobias Braun, Köksföreståndare Godby högstadieskola och representant från Chipsters. På plats i Sjökvarteret kan den nyfikna även köpa Braxen-burgare, som tillreds och säljs mellan kl 14 - 17, av kocken Fredrik Engström & co.

Film och klipp: Therese Andersson

Kortfilm med fiskaren Pär och kocken Fredrik i huvudrollen

Projektet lanserar även en kortfilm som visar braxens väg från hav till burgare. Den har visats i skolorna som fått besök av projektet. Kortfilmen är en inspirationsfilm för den moderna konsumenten som visar en del av arbetet som kustfiskare. Vi får följa med Pär Mattsson på en tur till en ryssja. Han är en numera bortglömd primärproducent - kustfiskaren, som står bakom grunden till maten på bordet. Kocken Fredrik visar hur läckert man kan tillreda hamburgare av färsen. Projektet vill bidra till att bana väg för en hållbar produkt som på sikt kan ge utkomst för fiskare och öka värdet av en underutnyttjad näringsrik och god produkt.

Initiativtagare till projektet är John Nurminens Stiftelse. Baltic Fish projektet är delfinansierat av Baltic Sea Action Plan-fonden via NEFCO och drivs i samarbete med flera miljöorganisationer runt Östersjön.
Länkar, källor: https://johnnurmisensaatio.fi/sv/projekt/baltic-fish/
https://braxen.nu

Projektledare: Harriet Strandvik