Projekt Baltic Fish

Rädda Lumparn och Ålands fiskare medverkar i det interregionala projektet Baltic Fish som ägs av John Nurminens stiftelse och finansieras av Baltic Sea Action Planfonden. Rädda Lumparn vill genom sitt medverkande öka intresset för att använda smartfisk (t ex braxen) i matlagningen. Det medför att vi tar upp näring ur vattnet, samtidigt som vi får en lokalproducerad råvara. 

Initiativtagare till projektet är John Nurminens Stiftelse. Baltic Fish projektet är delfinansierat av Baltic Sea Action Plan-fonden via NEFCO och drivs i samarbete med flera miljöorganisationer runt Östersjön.
Länkar, källor: https://johnnurmisensaatio.fi/sv/projekt/baltic-fish/
https://braxen.nu

Projektledare: Harriet Strandvik

Bakgrund

Braxen är den smartfisk, en underutnyttjad art som står i centrum för projektet. Vi kan visa att det är möjligt att äta upp en del av miljöproblemet. Det finns gott om braxen och vittnar om den obalans östersjön befinner sig i. Att det finns mycket av braxen ger oss också möjligt att ha tillgång till en fantastisk råvara. I projektet har det fiskats upp över 2 ton braxen som förädlats till en mycket användbar färs. Denna frysprodukt kan nu användas till att i storkök och restaurang förvandlas till läckra måltider för barn, unga och äldre. Varför inte satsa på “street food” - fiskburgare till ungdomarna?

Projektets första synliga aktivitet

Att göra Ålands godaste braxen-burgare är en rolig tävling mellan ungdomar på Åland. Projektets kock, Fredrik Engström har besök flera skolor och introducerat färsen och gjort fiskburgare tillsammans med matlagningsintresserade tonåringar. Under Skördefesten 2020 (PlÅpp Åpp), i Sjökvarteret, deltog några av dem i tävlingen om vem som gör den godaste braxen-burgaren. Bästa braxen-burgaren utses av en eminent jury som följer regelverket i ÅM i Hamburgare. Juryn var: Fjolårets vinnare i hamburgar ÅM: Simon Eriksson, Oscar Lindholm. Anna Perokorpi, kökschef Ålands gymnasium. Tobias Braun, Köksföreståndare Godby högstadieskola.
...och vinnarna blev: Vincent Johansson och Emil Olendzki !
Juryns motivering lyder:
Den vinnande braxen-burgaren var en saftig burgare som höll bra ihop. Den var helt tillagad på huvudråvaran braxen. De var bra sälta i biffen och tydlig fräschör från citronzesten. Det var en bra stekt biff och ett spänstigt bröd. De hade gjort en god egen dressing, även om det kunde ha serverat mera av den i burgaren! Det var bra syra från löken som tillsammans med övriga ingredienser skapade en fin smakbalans i burgaren.

Vinnande receptet - braxenburgare
Godaste burgaren under Skördefesten gjordes av Vincent Johansson och Emil Olendzki. 
Receptet på killarnas burgare:
Biffen: Braxenfärs,  Ägg, Salt, Svartpeppar, Dill och Fänkål
Dressing: Majonnäs, Rödlök, Dill, Citronskal, Citronpeppar, Salt, Honung
Tillbehör: Issallad, Picklad rödlök, Hamburgergurka och hamburgarbröd från Ålandsbagarn

På samma scen avslöjades även vinnaren av årets hållbara skolkock, Margerit Fellman, nominerad av eleverna i Rangsby skola.
Tävlingen som arrangeras av Ålands Marthadistrikt där man får nominera en kock i ett skolkök som tänker lokalt, miljösmart och resursmedvetet.

På plats i Sjökvarteret kunde den nyfikna även köpa Braxen-burgare, som tillreddes och såldes av kocken Fredrik Engström & co.

Film och klipp: Therese Andersson

Kortfilm med fiskaren Pär och kocken Fredrik i huvudrollen

Projektet lanserar även en kortfilm som visar braxens väg från hav till burgare. Den har visats i skolorna som fått besök av projektet. Kortfilmen är en inspirationsfilm för den moderna konsumenten som visar en del av arbetet som kustfiskare. Vi får följa med Pär Mattsson på en tur till en ryssja. Han är en numera bortglömd primärproducent - kustfiskaren, som står bakom grunden till maten på bordet. Kocken Fredrik visar hur läckert man kan tillreda hamburgare av färsen. Projektet vill bidra till att bana väg för en hållbar produkt som på sikt kan ge utkomst för fiskare och öka värdet av en underutnyttjad näringsrik och god produkt.

TÄVLING
Tävlingen riktar sig till skolkockar, kockar i vård och omsorg:
Uppmaning mer fisk - braxen på menyerna!

Vad går vår tävling ut på?
Alla kök inom vård, skola och omsorg som gör måltider på braxen färs och postar en bild på maträtten och gärna även menyn, på vår facebook-sida: https://www.facebook.com/raddalumparn - kan genom utlottning vinna 50 kg braxenfärs.

Du som matgäst (elev, personal, kund) får gärna vara med och posta bild på måltiden!
Ange vilken skola, daghem, vårdinrättning det gäller!

Tävlingen pågår under november, december månad. Vinnaren koras 15 januari.

Behöver köket fiskfärs?
Beställning och frågor: info@raddalumparn.ax eller tfn 040 5592904 / projektledare, Harriet Strandvik
Projekt Baltic Fish: Föreningen Rädda Lumparn & Ålands fiskare